zo 12 sep. | Brugge

Eneco Clean Beach Cup

Eneco Clean Beach Cup - supported by Sunweb is een jaarlijkse grote strandschoonmaak waarbij wij voor minder plastic en andere troep pleiten.
Registratie is afgesloten
Eneco Clean Beach Cup

Tijd en locatie

12 sep. 13:00
Brugge, Zeedijk 50, 8380 Brugge, België

Over het evenement

Zondag 12 September - Eneco Clean Beach Cup - supported by Sunweb Eneco Clean Beach Cup - supported by Sunweb  is een jaarlijkse grote strandschoonmaakwaarbij wij voor minder plastic en andere troep pleiten. De strandopruimactie is een gratis event waarbij we samen met verschillende Belgische én Nederlandse surf- en beach clubs massaal oproepen om stil te staan bij de plasticproblematiek in onze oceanen en stranden. Samen met deze surf-en beachclubs vegen we de hele kustlijn schoon.  In 2021 breiden wij uit in Nederland, met vier extra locaties. Elk jaar wordt er een andere badstad in het middelpunt gezet: de hoofdlocatie - In België is dat dit jaar Zeebrugge, waar Studio Brussel live de ether in gaat. - In Nederland trekken we naar Scheveningen, waar er een leuke DJ-set zal plaatsvinden.

Naast de grote opruimactie worden er tal van activiteiten georganiseerd voor groot en klein, altijd met een knipoog naar de zee. De locatie die meeste vrijwilligers naar het strand krijgt, ontvangt de jaarlijkse Eneco Clean Beach CUP. DIGITAAL STRANDEN OPRUIMEN MET ONZE ONLINE COMMUNITY VIA DE WEPLOG APP In 2020 was een grote bijeenkomst niet mogelijk dus lanceerden we een digitaal alternatief.  Want de problematiek blijft hetzelfde: plastic wordt overal gevonden, van onbewoonde eilanden tot in de diepste uithoeken van de oceaan. Ook op onze stranden slingert afval en plastic. En door de pandemie kopen we jammer genoeg opnieuw meer groenten en fruit in plastic verpakking.

Geen massale bijeenkomst op het strand, maar wel: opruimen in je eigen bubbel en op locaties die jij kiest. Dat kan door aan te sluiten aan onze community via de gratis app ‘Weplog’, die aangeeft welke straten of stranden een dringende schoonmaakbeurt nodig hebben of al zwerfvuilvrij zijn.

WAAROM?

De plastic massaproductie blijft pijlsnel stijgen en maar liefst 5 à 14 miljoen ton plastic afval plonst jaarlijks in zee, dat is tot 444 kilogram per seconde!

Er raken steeds meer schrijnende cijfers bekend en de catastrofale gevolgen blijken vernietigend voor mens en het marien milieu.

Alleen al in de Noordzee drijven 150 miljoen plastic tasjes en andere stukken troep en jaarlijks komt er in onze kleine zee 20.000 ton afval bij. De zee opruimen is onmogelijk en maar liefst 80 procent van het strandafval spoelde uit zee terug aan. Ondanks ontluikend internationaal afvalbeleid verkleint noch de bestaande afvalberg in zee, noch de aanvoer.  Plastic doodt zeedieren aan de lopende band en de kunststof verbrokkelt tot minuscule deeltjes. Die microplastics zijn een spons vol vergif en belanden weer op ons bord… Door de kust schoon te vegen, tonen we het enorme probleem en hopen we iedereen, consumenten en beleidsmakers, wakker te schudden want het tij is helaas nog niet gekeerd.

ENECO CLEAN BEACH CUP PLEIT VOOR PREVENTIE  SINDS 2010 ONZE MISSIE

Zoveel mogelijk mensen inspireren om te kiezen voor een lange termijnvisie voor onze oceanen.

ONZE DOELEN
 • Breed te sensibiliseren inzake het plastic probleem in onze oceanen.
 • Pleiten om het probleem zo dicht mogelijk bij de bron aan te pakken.
ONZE METHODIEK
 • Het probleem op de kaart zetten via één jaarlijkse breed gedragen strandopruimactie op de eerste zondag van de lente.
 • Een overlegplatform uitbouwen dat bruggen slaat tussen de verschillende actoren met als doel het probleem samen aanpakken.
 • Mensen laagdrempelig inspireren om zo weinig mogelijk voor single use plastic te kiezen.
 • Het aanreiken, ondersteunen en mediatiseren van oplossingen.
ALGEMENE PRINCIPES
 • Zorgen voor elkaar en de wereld waarin we leven.
 • Er is altijd een constructieve dialoog die leidt tot oplossingen.
 • Enkel dingen doen waar we zelf in geloven.
 • In alle openheid de waarheid spreken.
 • Terrein winnen via diversiteit en inclusie.
 • Een balans vinden tussen korte- en lange termijn.
 • Een balans vinden tussen ecologie en economie.
 • Andere respecteren en samen succesvol zijn.
 • Een niet gouvernementele organisatie blijven die aan geen enkele politieke beweging verbonden is.

Deel dit evenement